Udang Masak Sambal Tumis Petai
4 papan petai - dibelah dua dan dikeluarkan isinya 20 ekor udang - saiz besar 5 sudu makan cili kisar 2 biji bawang besar - dipotong bulat 1 sudu teh asam jawa - dicampur dengan 1 cawan air garam serbuk perasa. Aku masukkan juga resepinya untuk rujukan anak2 aku nanti.
The Scrambling Cook Sambal Tumis Udang Petai Loosely Translated To Urm Prawns With Petai In Chilli Gravy Sauce Resep Masakan Resep Tumis Resep Seafood
1 biji bawang besar 1 sudu makan belacan bakar.

Udang masak sambal tumis petai. Apabila sudah pekat dan pecah minyak tutupkan api dan hidangkan. Che mat guna isi dari 2 papan petai. Add in All Ingredient A into TMbowl and add 12 MC water and blend for 20 Secondssp10.
12 kg udang sederhana dibersihkan dan dibuang kepala dan ekor sahaja 14 cawan pati santan 1 biji tomato masak dipotong kiub 1 paket petai anggaran RM300 - yang sudah dibuang kulit dan dibelah dua 1 sudu besar pati asam jawa - dibancuh dengan 1 cawan air 3 sudu besar gula merah 3 sudu besar gula putih 1 sudu besar kicap manis. Last sekali masukkan petai. Kisar semua bawang dan halia berserta cili.
Setelah garing masukkan gula terlebih dahulu. Cara Membuat 1. Tak boleh buat banyak sebab bulan puasa.
Kisar cili dan belacan. 2 ulas bawang putih 12 inci belacan CARA MEMBUATNYA - Panaskan minyak dalam kuali tumis cili kisar hingga garing masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga terbit minyak. Tambah udang dan bawang hiris masak hingga udang masak dan bawang lembut.
Hidangkan dengan gulai tauco medan sambal badar dan lontong. Masukkan petai dan gaul sekejap. Ni resepi ikut cara aku ler.
Udang yang che mat guna bersaiz agak besar dan guna dalam 15 ekor macam tu. Tumis bawang bumbu halus cabai merah dan cabai hijau sampai harum. Hidangan Sebulan Seri 2 Sedap Sekejap.
SambalUdangPetai SambalPetaiDanUdangResepi Sambal Tumis Udang Dan PetaiSambal Petai SedapCara Masak Sambal Udang Paling Mudah dan SedapSambal Tumis UdangSa. Sambal Tumis Udang Petai Lauk ni dah biasa sangat dah kan. Cooking Method Step 1 1.
Masak hingga pekat dengan api yang kecil. Kacau rata dan biarkan sehingga pecah minyak. Add in Ingredient B and chop for 5 secondssp5 3.
Yep ini che mat masak awal dan sebab ada masa sikit cepat2 ku jadikan ia entri panas dari dapur mat gebu. Tapi aku pasti jadi kesukaan ramai. Udang putih saiz L dipotong kepala dan ekornya 2 biji bawang besar dipotong gegelang Segenggam petai padi yang telah dikopek 2 sudu besar sos tiram 1 sudu kecil sos kicap manis 2 sudu besar gula perang gula putih secukup rasa 2 keping asam gelugor Garam secukup rasa ½ sudu kecil serbuk perasa Minyak secukupnya untuk menumis.
Masukkan udang petai bawang besar garam dan sedikit gula. Scrape Down and blend for another 20 secondssp10 2. Masukkan petai dan jus asam jawa.
Bahan2 700 gm udang buang kepala kulit tinggalkan ekor buang urat cuci bersih 3 papan petai ambil isinya 3 senduk sedang cili kering bawang besar bawang putih kisar. Tumis bahan kisar tadi sampai kering sedikit. Udang digaul dengan sedikit garam kemudian digoreng hingga merah jangan goreng lama nanti udang kecut dan keras.
Tambahkan tekokak dan honje. UDANG MASAK SAMBAL TUMIS PETAIBahan-bahan-udangpetaibawang merahbawang putihikan biliscili kisargaramperasaairBahan-tumbuk-bawang putihikan bilisUDANGMASA. Ianya akan menjadikan sambal berwarna merah cantik.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang di kisar dan serai hingga pecah minyak. Masukkan bwg besar yg dipotong agak tebal garam dan bahan perasa. Bila buat sambal minyak kena banyak supaya bahan tumis dapat ditumis garing supaya sambal tahan lama.
Masukkan udang masak hingga bertukar warna oren. Masukkan jus asam jawa. Add ingredient D and cook for 3 minutesVaroma Tips Petai is optional.
Tambah garam secukup rasa dan gula. SAMBAL TUMIS UDANG-PETAI Bahan-Bahannya. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan api perlahan sehingga cili benar benar masak. Add in Ingredient C and saute for 10 minutesVaromasp3 4. Petai pulak ikut suka.
Kemudian masukkan air asam jawa sos cili garam gula. Terjadilah sambal tumis udang petai untuk berbuka puasa nanti. Tunggu sekejap hingga petai lembut sikit.
SAMBAL TUMIS UDANG-PETAI resepinya. Hiris nipis bwg besar dan tumis hingga wangi masukkan cili kering kisar tumis lagi hingga terbit minyak dan agak garing. Kemudian kisar pula bawang merah dan bawang putih.
Resepi- 2 biji bawang merah- 3 ulas bawang putih- 12 cawan air- 1 senduk cili kisar- udang- 1 biji bawang holland- 3 sb air asam jawa- 2 papan petai- 1 sb. Tumis pula bawang merah dan bawang putih yang dikisar serta cili kisar sehingga cili benar benar garing dengan menggunakan api perlahan. Masukkan santan udang asam keping gaul rata hingga mendidih.
Masukkan petai dan udang sambil diaduk hingga berubah warna. Gaul hingga bawang layu dan udang. Panaskan minyak dan goreng udang seketika.
Tuang kaldu lalu masak sampai bumbu meresap. Bila dah merah angkat. Petai secukupnya 1 mangkuk cili kering - dikisar 3 biji bawang besar 1 labu bawang putih Sedikit halia - opsyenal 12 keping asam keping boleh juga guna air asam jawa 2-3 sudu besar gula Garam Cara cara.
Sambal Prawns With Stink Beans Sambal Udang Petai The Recipe Is An Extention Of The Use Of The Dried Shrimp Sambal Sambal U Nyonya Food Seafood Recipes Sambal
Dapur Tanpa Sempadan Sambal Tumis Udang Petai
Azie Kitchen Sambal Tumis Udang Dan Petai Buat Juita Malaysian Food Malay Food Sambal
Sambal Tumis Udang Petai Resep Masakan Pedas Resep Masakan Malaysia Resep Masakan Asia
Sambal Tumis Udang Petai Sambal Recipe Asian Recipes Food
Sambal Udang Petai Spicy Shrimp With Petai Beans Nyonya Food Delicious Healthy Recipes Food
Post a Comment for "Udang Masak Sambal Tumis Petai"